【夠鐘食藥】寵物從來唔係禮物

寵物從來唔係禮物,請你喺各方面都覺得自己適合養寵物先好養。寵物就係家人的其中一員。

每逢佳節大家都會好想買禮物~特別係情人節呀聖誕節嗰啲…有啲思想比較唔成熟嘅人,可能曾經見過伴侶企喺寵物店前指住其中一隻貓狗講咗句『好得意呀,如果我有隻就好啦』,呢句說話深深烙印咗喺腦海中…於是衝動又好想送禮嘅佢選擇咗買一隻寵物嚟做禮物。

一下子嘅衝動帶嚟嘅浪漫驚喜好快就會被現實掩沒,一隻貓需要每日為佢鏟砂…一隻狗需要為佢每日執屎洗尿盤,當然每日都要提供食糧食水。家中有咗寵物,就好難再好似過往咁自由,因為無論點,屋企都有一隻生物等緊你返嚟。有啲人可能會認為呢種係甜蜜嘅責任,但有部份人係會嫌麻煩…呢部份人養寵物前,其實可能根本唔知隻狗隻貓係會屙屎,唔知佢哋會由BB變成大隻仔。可愛不再,新鮮不再,於是有人遺棄,有人轉讓… 將寵物遺棄嘅人都會安排各種理由俾自己,令自己遺棄得心安理得。甚至有人會講成當初唔係佢願意養…佢養到咁大先遺棄已經係仁至義盡。我真係多謝你呀。 我有時都好討厭喺網上見到呢類人,有時都好想加把口去炳佢幾句。不過佢哋要是知道有因果的話,要是尚有良心的話…都唔會做到呢壇嘢出嚟啦。所以我都係留返啖氣暖吓肚好過。

寵物從來唔係禮物,請你喺各方面都覺得自己適合養寵物先好養。寵物就係家人的其中一員。

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受香港藥房格價網站內之私隱政策及免責聲明。